Jak rozpalać piec
Czasami rozpalenie pieca opalanego drewnem może stanowić wyzwanie, ale jeśli zastosujesz się do kliku poniższych porad nie będzie to takie trudne.
Czasami rozpalenie pieca opalanego drewnem może stanowić wyzwanie, ale jeśli zastosujesz się do kliku poniższych porad nie będzie to takie trudne.
Zaleca się stosowanie podpałek do kominków które dostępne są u dealera Scan. Użycie podpałki pomaga łatwiej rozpalić drewno i wpływa na czystość procesu spalania. Nie wolno używać płynnych podpałek !
Ważne jest to by używane drewno było suche – wpływa to na wygenerowanie odpowiedniej ilości ciepła oraz czystość procesu spalania.
Rozpalanie „z góry w dół”
Rozpalanie „z góry w dół” to bardzo ekologiczny sposób pomagający utrzymać szkło w czystości.
Należy pamiętać, że powyższa procedura jest opisana w sposób ogólny, a zawsze należy przestrzegać porad zawartych w instrukcji użytkowania konkretnego pieca.
Jeśli ogień jest zbyt silny, naprężenia termiczne w piecu i kominie mogą być za wysokie.
Kontroluj proces spalania. Nie dopuszczaj by ogień się tlił gdyż powoduje to nadmierną emisję szkodliwych cząstek. Najlepszy efekt uzyskasz gdy ogień jest stały, a dym z komina prawie niewidoczny.