Duński syrop rabarbarowy

Domowy syrop rabarbarowy ma smak duńskiego lata. W upale i długie, jasne letnie wieczory nadszedł czas na przyjęcia w ogrodzie i imprezy z rodziną i przyjaciółmi. Pij schłodzony z kostkami lodu, rozcieńczony wodą – świetnie sprawdza się także z wszelkiego rodzaju bąbelkami.

Jak to zrobić

Oto nasz przepis na pyszny syrop rabarbarowy słodzony cukrem i wanilią. Pięknie się na niego patrzy, ma wyraźnie różowy kolor i smakuje duńskim latem!

Składniki

  • 0,5 kg świeżo zebranego rabarbaru, umytego i pokrojonego na dwucentymetrowe kawałki
  • 7,5 dl wody
  • 200-250 g cukru
  • 1-2 laski dobrej wanilii
  • trochę soku z cytryny

Składniki syropu rabarbarowego

Jak zrobić syrop rabarbarowy

Rabarbar pokrój na kawałki o długości 2 cm i włóż do rondelka.


Łodyga i kawałki rabarbaru z nożem

Zalej wodą, dodaj całą wanilię i szybko zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż sok całkowicie ostygnie, może to zająć kilka godzin.

Garnek z ugotowanym rabarbarem

Przecedź sok przez durszlak i wlej go z powrotem do garnka. Dodaj cukier i ponownie zagotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny do smaku. Jeśli chcesz, żeby sok miał bardziej gęstą konsystencję, pozwól mu nieco odparować.

Sok rozlej do podgrzanych butelek lub szklanek i przechowuj w lodówce.

Szklanka suku z rabarbaru

Pozostało tylko jedno – usiąść wygodnie i cieszyć się słońcem!