Duński syrop rabarbarowy
Domowy syrop rabarbarowy ma smak duńskiego lata. W upale i długie, jasne letnie wieczory nadszedł czas na przyjęcia w ogrodzie i imprezy z rodziną i przyjaciółmi. Pij schłodzony z kostkami lodu, rozcieńczony wodą – świetnie sprawdza się także z wszelkiego rodzaju bąbelkami.
Jak to zrobić
Oto nasz przepis na pyszny syrop rabarbarowy słodzony cukrem i wanilią. Pięknie się na niego patrzy, ma wyraźnie różowy kolor i smakuje duńskim latem!
Składniki
- 0,5 kg świeżo zebranego rabarbaru, umytego i pokrojonego na dwucentymetrowe kawałki
- 7,5 dl wody
- 200-250 g cukru
- 1-2 laski dobrej wanilii
- trochę soku z cytryny
Jak zrobić syrop rabarbarowy
Rabarbar pokrój na kawałki o długości 2 cm i włóż do rondelka.
Zalej wodą, dodaj całą wanilię i szybko zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż sok całkowicie ostygnie, może to zająć kilka godzin.
Przecedź sok przez durszlak i wlej go z powrotem do garnka. Dodaj cukier i ponownie zagotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny do smaku. Jeśli chcesz, żeby sok miał bardziej gęstą konsystencję, pozwól mu nieco odparować.
Sok rozlej do podgrzanych butelek lub szklanek i przechowuj w lodówce.
Pozostało tylko jedno – usiąść wygodnie i cieszyć się słońcem!